Dagens juleluke…

Vi gleder oss til jul, men det spøker for finansiering av videre drift av «Etter skoletid» fra nyttår. Da gleder vi oss i ventetiden over at Gjøvik kommune finner tiltaket verdig en plass i sin egen julekalender. -Vi satser på at dette skal ordne seg! (Se Gjøvik kommune på Facebook)

Å være på «Etter skoletid» i Kjenset-huset i nærmiljøparken er koselig! Her er det rolig, fredelig og lunt, men full aktivitet samtidig! På en desembertirsdag lyser julestjernene i vinduene ,og rundt bordet sitter 6-klassinger og lager julekort, veiledet av Berit Rime.

Noen slapper av i sofaen, og har akkurat bygd ferdig ei «hytte» i to lenestoler, støttet opp av puter, saueskinn og pledd. «Vi går ut litt, vi», sier de. Ute frister basing og aking i nysnøen.

Inger Karin Lønnum har ledet og bygd opp «Etter skoletid» siden det startet høsten 2019. Da fikk Snertingdal Nærmiljøpark tildelt midler fra BUFdir til et treårig prøveprosjekt for et lavterskeltilbud for barn og unge i Snertingdal. Ganske raskt satte pandemien en midlertidig stopper for oppstarten, men BUFdir godtok prosjektforlengelse, og midlene rekker nå fram til jul. Deretter er det uvisst. Det jobbes med å finne finansiering for å kunne videreføre den populære aktiviteten. Men utfordringen er å finne midler som kan brukes til drift, samtidig som det paradoksalt nok fins mange søkbare midler til nye tiltak.

Inger Karin forteller at alle elevene på 5.- 8. trinn inviteres til Kjenset-huset mandager og tirsdager, oppdelt i grupper. De går den korte vegen fra skolen. Først spiser de sammen. Noen sier de har glemt å spise hele dagen, og endelig har de ro til å sitte rundt bordet og nyte maten. I dag har de spist risengrynssuppe som faktisk pleide å være julekveldsmeny i gamledager. Inger Karin planlegger og lager variert mat fra bunnen. Ingen ultraprossessert mat her.

Ungene og ungdommene er aktive og flinke til å finne på leker sjøl. De kjeder seg ikke, men trenger å kvile seg litt etter endt skoledag, også.

Men ofte har de voksne spennende aktiviteter på planen. Baking er populært. Å bake lompe, pepperkaker eller steke sveler får humøret på topp!

Om høsten forvandles grønnsaker fra kjøkkenhagen til herlig suppe.

Og nøtteknekking er jo kjempegøy!

Noen setter på musikk og danser litt på stuegulvet. «Etter skoletid» er et viktig tilbud for barn og unge i Snertingdal, som vi håper å kunne videreføre. Det tar tid å bygge opp et slik miljø. Nå gleder hvert årskull seg til å begynne her, etter at de ikke går på sfo lenger. Og nå vil de gjerne fortsette, også når de går på ungdomsskolen. Det er verdifullt. Nettopp i ei bygd med spredt bebyggelse og lange avstander, foreldre som ikke er hjemme før i 5-tida, og med færre fritidstilbud enn på større plasser, er dette noe som gir barna integrering, sosialt samvær med venner og trygge voksne. Sammen skaper de gode barndomsminner.